iOSTips

Zo exporteert u Google Contactpersonen naar iCloud van Apple

Uw contactpersonen in Gmail kunt u via uw Google-account in een aantal stappen heel gemakkelijk exporteren naar iCloud. Via iCloud heeft u dan een (extra) online backup van uw contactpersonen.

Als u in het bezit bent van een iPad, dan heeft u ook een Apple ID, waarmee u kunt inloggen op iCloud, de gratis clouddienst van Apple met mogelijkheden. Met het onderdeel Contacten in iCloud kunt u de contactgegevens van uw vrienden, familie en zakenrelaties beheren. Deze contactgegevens staan veilig op de beveiligde servers van Apple.

Het onderdeel Contacten in iCloud is buitengewoon handig in combinatie met een apparaat van Apple. Met uw iPad (of iPhone) maakt u met uw Apple ID via het internet verbinding met het onderdeel Contacten in iCloud. Uw Apple-apparaat downloadt automatisch de (meest recente) contactgegevens van iCloud. Zo heeft u altijd de beschikking over uw contactpersonen op uw apparaat van Apple.

Als u over meerdere Apple-apparaten beschikt, kunt u met dezelfde Apple ID contact maken met het onderdeel Contacten in iCloud. U hoeft slechts één contactenlijst (ook wel online adressenboek genoemd) in de cloud bij Apple bij te houden. Dat is ook handig in het geval van verlies of diefstal van uw iPad of iPhone. Van uw contactgegevens staat een veilige kopie in de cloud bij Apple.

Gegevens van uw contacten in iCloud kunt u gemakkelijk overzetten naar een vervangende of nieuwe iPad of iPhone. Hoe? Log in met uw bestaande Apple ID op uw nieuwe Apple apparaat. Via het internet maakt uw iPad of iPhone connectie met het onderdeel Contacten in iCloud. Uw contactpersonen zijn dan beschikbaar op uw nieuwe apparaat van Apple. Dat betekent geen gedoe met handmatig overtypen van contactgegevens. Superhandig.

Stap 1 Inloggen bij Google Contactpersonen

Via de website google.com/contacts kunt u een overzicht krijgen van uw bestaande contacten die gekoppeld zijn aan uw Google-account. U moet inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord van Google. Na het inloggen verschijnt een overzicht op uw scherm met uw contactpersonen. Aan de linkerkant ziet u een menu met verschillende mogelijkheden.

Google Contacpersonen
Google Contacpersonen

Stap 2 Check uw contacten bij Google

Het is belangrijk om uw contacten bij Google eerst even grondig na te lopen voordat u een export maakt naar iCloud. Via de knop Duplicaten kunt u controleren of er dubbele contacten in uw overzicht staan. Zijn alle contactgegevens nog up-to-date en relevant? Contacten in Google kunt u heel gemakkelijk aanvullen of corrigeren. Dat gaat als volgt: klik op de naam van de persoon waarvan u de gegevens wilt aanpassen. In het popup venster dat verschijnt kunt u de gegevens aanpassen. Druk daarvoor op het pennetje (Contact bewerken). Nu kunt u de gegevens corrigeren of aanvullen. Bent u tevreden? Klik dan op Opslaan.

Google Contactgegevens bewerken
Google Contactgegevens bewerken

Stap 3 Exporteer de Google Contacten

Op dit moment zijn er twee versies van Google Contacten. Als u bent ingelogd, ziet u waarschijnlijk de nieuwe versie. Het exporteren van Google Contacten lukt vooralsnog alleen met de oude versie. Klik daarom op Ga naar oude versie. Zet een vinkje bij elke contactpersoon die u wilt exporteren. Druk op de knop Meer en kies vervolgens voor Exporteren.

In het venster Contactpersonen exporteren verschijnt de vraag: Welke contacten wilt u exporteren? Kies voor Geselecteerde contactpersonen. Daaronder staat: Welke exportindeling? Kies vCard-indeling (voor het importeren naar een Apple-adresboek of een andere applicatie). Druk op de knop Exporteren. Op dit moment start de download van het bestand contacts.vcf.

Google contactpersonen exporteren
Google contactpersonen exporteren

Stap 4 Importeer de adressen in iCloud Contacten

Ga nar de website iCloud.com en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Ga naar sectie Contacten. Druk op het tandwiel in de linker onderhoek op uw scherm.. Kies in menu voor Importeer vCard.. Selecteer de Vcard File met de naam Contacts. Druk op Openen. De contacten verschijnen nu in uw overzicht op iCloud.

iCloud actiemenu
iCloud actiemenu

Stap 5 Controleer of de contacten op uw iPad staan

Het is belangrijk dat uw iPad via internet is verbonden. Via deze verbinding maakt uw iPad connectie met iCloud om daar de toegevoegde contactpersonen op te halen. Open uw iPad en druk op de app Contacten. Als u alles goed heeft gedaan, ziet u daar de geïmporteerde contactpersonen staan.

Contacten op iPad
Contacten op iPad

Ziet u de geïmporteerde Google contactpersonen niet op uw iPad? Wellicht ontbreekt de koppeling tussen de app Contacten in iCloud. Dit kunt u gemakkelijk verhelpen. In het scherm Contacten drukt u in de linker bovenhoek op Groepen. Onder het kopje iCloud zet u een vinkje bij Alle iCloud. Druk op Gereed en uw contacten zijn nu zichtbaar.

Ziet u contactpersonen twee of meerdere keren in uw contactenlijst op uw iPad staan? Ook dat is mogelijk. De app Contacten op uw iPad kunt u verbinden met online adresboeken van verschillende clouddiensten zoals Google en Microsoft. In de app Contacten gaat u naar Groepen en u kunt daar naar wens de vinkjes weghalen bij andere diensten. Druk nu op Gereed. U zult zien dat de dubbele contactpersonen in uw overzicht zijn verdwenen.

U kunt zelf bepalen welke clouddiensten u koppelt met de app Contacten op uw iPad. Het is slim om al uw contacten in elk geval in Contacten van iCloud te bewaren. De contactpersonen die zijn opgeslagen bij andere clouddiensten van bijvoorbeeld Google en Microsoft kunt u daar laten staan en eventueel beschouwen als backup.

Groepen in iCloud Contacten
Groepen in iCloud Contacten

Voor het weghalen van dubbele contacten in Contacten op uw iPad kunt u ook de app Smart Merge gebruiken. Het gebruik van deze en vergelijkbare apps is niet altijd aan te bevelen, omdat u ze toegang geeft tot uw contacten. Het is best mogelijk dat ze uw contactpersonen opnemen in een commerciële database. Dit staat wellicht vermeld in de voorwaarden van de app waarmee u akkoord gaat bij het downloaden. In de praktijk leest vrijwel niemand deze voorwaarden. Dus altijd even nadenken voordat u een dergelijke app om contacten te ontdubbelen gaat gebruiken.

Related Articles

Back to top button